top of page

do 06 jun

|

Rotterdam

Stille Zonde / The Dirty Work - Try Out

About a forgotten chapter in Dutch queer history 🏳️‍🌈 ALTSTADT ROTTERDAM & VASILIS APOSTOLATOS A text by Marjet Moorman Actors: Jordy Vogelzang, Felix Schellekens, Nanette Edens Dutch spoken, English surtitles

Stille Zonde / The Dirty Work - Try Out
Stille Zonde / The Dirty Work - Try Out

Tijd en locatie

6 andere datums

06 jun 2024, 20:00 – 22:00

Rotterdam, Aelbrechtskolk 7A, 3025 HA Rotterdam, Nederland

Over het evenement

"Voor de voorstelling "Stille Zonde" slaat Altstadt de handen ineen met regisseur Vasilis Apostolatos en schrijver Marjet Moorman.

De voorstelling toont de waargebeurde liefdesgeschiedenis van twee mannen tijdens de ‘sodomietenvervolging’ van 1730, een onderbelichte periode uit de Nederlandse geschiedenis - die even plotseling begon als eindigde.

De sodomietenvervolging in 1730 eiste de levens van meer dan honderd homoseksuele mannen en dwong honderden anderen te vluchten. Ondanks de ongekend hevige vervolgingen kreeg deze periode binnen de geschiedschrijving weinig aandacht. Regisseur Vasilis Apostolatos, zelf homoseksueel, is geraakt door deze geschiedenis, die de dramatische gevolgen laat zien van een plotselinge maatschappelijke kentering.

De meeste vonnissen vielen in Zuid Holland, omdat hier in 1730 een levendige homoseksuele subcultuur was ontstaan. Deze werd hard de kop in gedrukt; de relatieve vrijheid sloeg plotseling om naar uitsluiting en vervolging. De rechtbankverslagen van de vervolgde mannen bleven bewaard in het archief van Hof van Holland. Deze vormen de basis van een nieuwe theatertekst.

Het verhaal volgt Pieter, een bi-culturele kunstenaar, en Diederick, een notaris.

Ze ontmoeten elkaar "kruysend" op het Voorhout en ontwikkelen al snel een hechte band. Diederick trouwt om aan sociale normen te voldoen, terwijl Pieter een leidende rol in de homogemeenschap op zich neemt. Gebaseerd op het archiefmateriaal zien we hun ontmoeting, de ontwikkeling van hun relatie, de omgang met de maatschappelijke veranderingen en uiteindelijk de cruciale rechtszaak. "

Tekst: Marjet Moorman

Regie: Vasilis Apostolatos

Spel: Jordy Vogelzang, Felix Schellekens en Nanette Edens

Speeldata: 6,7,8,13,16,20,21 juni

Deel dit evenement

bottom of page