top of page

over
altstadt rotterdam

In Historisch Delfshaven ligt een uniek geschakeld pand van 1500m2. Met een gevel van ruim twintig meter aan het water.

Stichting Altstadt Rotterdam tovert het pand om tot een theaterzaal, twee grote repetitie- /lesstudio’s, een kleine muziekstudio, een toneelbibliotheek, vergaderzaal, theaterfoyer & kantine met flexwerkplekken.

Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat wordt hier (podium)kunst gemaakt, geleerd, gespeeld en gezien.

Hier komen professionals, bewoners en bezoekers van Rotterdam, jong talent en studenten van de Toneelschool elkaar tegen.

"hier wordt een cultuur gesticht - met in het hart, zowel letterlijk als figuurlijk - theater."

altstadt ensemble

met dit huisgezelschap produceren we zelf voorstellingen - vanuit een kleine vaste kern, met daaromheen gast toneelspelers en -makers uit binnen en buitenland.

we maken onze voorstellingen met een rotsvast geloof in de kracht van het wonderlijke fenomeen teksttoneel,

met andermans woorden - uit een andere tijd - van een andere plaats - genadeloos invoelbaar maken hoe de mens in elkaar steekt. 

dat doen we zonder omhaal en met humor. 


"​De mens wordt voortdurend geconfronteerd met problemen die zich van onze verschillen en grenzen niks aantrekken.

Zoals epidemieën, klimaatverandering, artificiële intelligentie. 

Om dit de kop te kunnen bieden moeten we over onze grenzen en verschillen heen durven denken.

Onze projecten zijn daarom niet zo zeer gericht op datgene waarin we nu, op dit moment in de tijd, op deze plek, van elkaar verschillen. Maar op datgene wat tijdloos is, niet gebonden aan plaats en waardevast."

de (gast)spelers & makers van dit seizoen:(deze lijst wordt regelmatig aangevuld)

Délano van den Berg, philippe lemaire, elsie de brauw, marijke de kerf, bart kiene, johan simons, jordy vogelzang, bram van der kelen, kadir akbulut morina, leander de vos, Irnes zuko, vasilis apostolatos, marjet moorman, vanessa lann. 

collectief brugman, het doelen ensemble & o-festival.

altstadt ensemble ZORGT straks VOOR EEN KWART VAN DE PROGRAMMERING VAN DE THEATERZAAL, EN WERKT SAMEN MET MAKERS UIT BINNEN EN BUITENLAND.  dit sluit aan bij de visie voor een theaterprogrammering waarbij (bij voorkeur internationale) teksttoneel-producties van hoge kwaliteit naar rotterdam worden gehaald.

het initiatief

Altstadt Rotterdam is een initiatief van theatermakers / cultureel ondernemers Marijke de Kerf, Délano van de Berg en Philippe Lemaire. Alledrie studeerde af van een Toneelopleiding en zijn nu zo’n tien jaar actief in de Rotterdamse culturele sector.

Als begin 2020 de coronapandemie Nederland bereikt staat alles - na jarenlang ambitieus, vooruitstrevend en keihard werken in de culturele sector, plotseling stil. Het luidt een tijd van reflectie en verandering in. Er volgen gesprekken met elkaar, met publiek, met toneelstudenten en vakgenoten waarin we ons afvragen; Wat missen we aan aanbod in de stad? Hoe vind je de juiste balans tussen toegankelijkheid en artistieke vrijheid, experiment en ontwikkeling? Hoe maken we vervolgens dit aanbod duurzamer en minder afhankelijk van subsidies? Hoe kunnen we zorgen dat student en praktijk elkaar beter kunnen vinden? Hoe en waar kan (nieuw) publiek dit talent vinden? Hoe genereren we meer zichtbaarheid voor toneel en theater in de stad? Hoe kunnen we beter samenwerken en ons organiseren? 

 

Er ontstaat een visie naar internationaal model waarbij de plek centraal staat. Een alliantie tussen een theater, een toneelgezelschap en de toneelschool. Een open structuur waarbij nieuwe samenwerkingen in de hand worden gewerkt. Op een prominente, aantrekkelijke locatie in de stad.

 

In januari 2021 valt het oog op een uniek geschakeld pand in Historisch Delfshaven. Het kan ruimte bieden voor de nieuw verwoorde artistieke dromen en ambities voor de stad Rotterdam. Het is nu of nooit - want de eigenaren zijn al in onderhandeling met een meubelketen. In een rap tempo wordt een conceptplan opgesteld, adviseurs betrokken, het team uitgebreid en een huurbod voorgelegd aan de eigenaren.

 

Begin februari bereiken ze een akkoord en april 2021 is de sleuteloverdracht.

Altstadt Rotterdam is begonnen.

stichting altstadt rotterdam

bestuur & organisatie

 

Altstadt Rotterdam is een stichting, met een culturele ANBI status. 

Rechtsvorm: Stichting

Statutaire naam: Stichting Altstadt Rotterdam

Statutaire zetel: Gemeente Rotterdam

Datum akte van oprichting: 20-11-2020

Philippe Lemaire

Bestuurslid, toneelspeler & -maker, artistiek visionair, vormgever.

Philippe is cultureel ondernemer, theatermaker en vormgever. Sinds zijn afstuderen aan de Acteerschool

Rotterdam richtte hij (in

verschillende samenwerkingsverbanden) Theatercafé Mooi Weer & Zo, de Toneel Vakschool Rotterdam en de Toneelgarage Rotterdam op.

Altstadt Rotterdam is de volgende stap in zijn visie om een nieuwe theatercultuur te stichten in Rotterdam.

 

Philippe’s visie is bepalend voor de artistieke koers. Hij kijkt hoe de activiteiten zich tot elkaar, de kernwaarden en het doel van Altstadt Rotterdam verhouden.

Op basis daarvan ontwikkelt hij innovatieve plannen waarbij hij ook verantwoordelijk is voor de uitvoering. Philippe is tevens verantwoordelijk voor de vormgeving, indeling en uitstraling van de ruimtes.

Elsie de Brauw

Toezichthoudend bestuurslid, toneelspeler

Elsie de Brauw is actrice. Ze is werkzaam in Nederland en Duitsland, waar ze vast betrokken is

bij Schauspielhaus Bochum. Na haar afstuderen in 1988 werkte ze bij verschillende toneelgroepen, waaronder Toneelgroep Amsterdam (ITA) en NTGent. Elsie werd in haar zeer succesvolle carrière meermaals genomineerd voor de prestigieuze Theo d’Or, een prijs die ze tweemaal in de wacht sleepte.

Elsie is ook vaak op het witte doek te zien in films van o.a. Mijke de Jong. Voor haar rol in Tussenstand ontving ze een Gouden Kalf voor beste actrice. Vanuit deze achtergrond houdt Elsie toezicht op het artistieke proces bij Altstadt Rotterdam.

Délano van den Berg

Bestuurslid, aanvoerder van het huisesemble, toneelspeler,

relatiebeheer

Délano studeerde in 2013 af op

de Acteerschool Rotterdam.

Ongeveer een jaar later sluit hij

zich volledig aan bij het recent gestichte theatergezelschap Mooi Weer & Zo. Hij wordt onderdeel van het vaste ensemble en is medeoprichter van het gelijknamige Theatercafé. Tientallen voorstellingen worden daar ontwikkeld en gespeeld. In de zomer van 2020 neemt Délano afscheid van Mooi Weer & Zo en richt Platform Altstadt Rotterdam op. Hiervan uit ontwikkelt hij ‘kammerspielen’, huiskamervoorstellingen waarmee tijdens de coronacrisis samen met actrice Elsie de Brauw door het land trekt.

Binnen Altstadt Rotterdam is Délano toneelspeler en aanvoerder van het toneelgezelschap.

 

 Daarnaast is Délano verantwoordelijk voor relatiebeheer, hij legt contacten met de juiste partners en zoekt actief naar nieuwe, spannende samenwerkingen.

DiCk Molenaar

Toezichthoudend bestuurslid, financieel- en fiscaal

adviseur.

Dirk Molenaar is directeur van All Arts Belastingadviseurs. Zijn bedrijf legt zich toe op belastingadviezen aan artiesten, gezelschappen,

theaters, poppodia, festivals, media en sport.

Dick is gespecialiseerd in alles wat er bij een culturele organisatie komt kijken: o.m. de Nederlandse artiestenregeling, optreden/werken in het buitenland, ANBI-status, culturele instellingen en vennootschapsbelasting, subsidies en btw, werken met freelancers etc. Vanuit die hoedanigheid houdt hij toezicht op de zakelijke bedrijfsvoering van Stichting Altstadt Rotterdam.

Marijke de Kerf

Bestuurslid, theatermaker, bedrijfsvoering, producent

Marijke studeerde in 2013 af als regisseur van de Toneelacademie Maastricht. Na haar afstuderen werkte ze als zelfstandig regisseur en was ze werkzaam als regieassistent bij o.a. bij Orkater en het Delamar Theater. Daarnaast werkte ze korte tijd in de filmindustrie als productiecoördinator bij Submarine Film en uitvoerend producent bij documentaire ‘Unknown Brood’.

Marijke is medeoprichter van stichting Toneel Vakschool Rotterdam en podium de Toneelgarage Rotterdam.

Nu is het tijd voor de volgende stap in haar ambitie een stevige bijdrage te leveren aan het Rotterdamse culturele

landschap en de plaats voor opkomend talent uit binnen- en buitenland, in Rotterdam.

Binnen Altstadt Rotterdam coördineert Marijke de bedrijfsvoering en is in het

bijzonder verantwoordelijk voor de theaterprogrammering en produceren van de eigen voorstellingen van Altstadt

Rotterdam.

medewerkers

&

partners

Aan Altstadt Rotterdam is een een grote schare medewerkers, partners en vrijwiliggers verbonden.

Onder Anderen:

Minke Themans & Marieke Bokelman - Grafisch vormgeving

Maarten Laupman - Fotograaf

Ellen van Lingen - Office medewerker

Esther Scheele - Bedrijfsleider Horeca

Marcel Brand - Theater techniek (advies) 

Elske van Holk - fondsenwerving  (en advies)

Hans van den Berg - Brandwacht

---------------

Toneel Vakschool Rotterdam

MAS Architectuur

Bosporus Bouw

van Toorenburg Installatietechniek

Peutz Ingenieurs

Robbermont Ingenieursbureau 

Nico Vellinga (Nivell Theatertechniek)

-------------

O festival

Collectief BrugMan

Het Doelen Ensemble

bottom of page