top of page
ALTSTADT ensemble

Wij zijn Altstadt Ensemble, een Rotterdams toneelcollectief en huisgezelschap van 'Altstadt Rotterdam'.

Hier bedenken, creëren, produceren en spelen wij onze toneelvoorstellingen, waarbij de tekst en de acteurs altijd het uitgangspunt zijn. Dit doen we met een combinatie van ambitieuze jonge acteurs én collega's die al decennialang toonaangevend zijn in ons vak.

 

Samen schudden wij de toneelwereld op met een fris, rauw, Rotterdams geluid.

onze voorstellingen

artistiek team seizoen 2023-2024

79E4DDDC-F8F1-42F0-A142-7662C1B09838_1_201_a.jpeg

Délano (1991) is een ras Rotterdammer en acteur. Tijdens zijn opleiding op de Acteerschool Rotterdam verloor hij zijn hart aan het teksttoneel. Hij werkte er o.a. met Bart Kiene, Fania Sorel, Frans Strijards en Erik Vos. Ongeveer een jaar na zijn afstuderen in 2013 sluit hij zich volledig aan bij het toentertijd recent opgerichte theatergezelschap Mooi Weer & Zo. Hij wordt onderdeel van het vaste ensemble en is medeoprichter van het gelijknamige Theatercafé. Tientallen voorstellingen worden daar ontwikkeld en gespeeld. Daar ontwikkelt Délano zich tot toneelspeler van grote klasse en begint zijn samenwerking met Elsie de Brauw en regisseur Johan Simons. In 2020 neemt hij afscheid van de groep. De combinatie tussen poten in de klei en vakmanschap maakt Délano een geliefd acteur, - die altijd persoonlijke aandacht heeft voor bezoekers en daarmee al snel een vaste schare publiek aan zich bindt. Dit seizoen is Délano te zien in Delirium, Wachten op Godot, Het Balkon en Experimenteren met Wortel.

DÉLANO VAN DEN BERG

Toneelspeler

0A9412F3-D120-441B-A750-03C53C7FFABF_1_105_c.jpeg

Elsie (1960) is als actrice werkzaam in Nederland en Duitsland, waar ze vast betrokken is bij Schauspielhaus Bochum. Na haar afstuderen in 1988 werkte ze bij verschillende toneelgroepen, waaronder Toneelgroep Amsterdam (ITA) en NTGent. Elsie werd in haar zeer succesvolle carrière meermaals genomineerd voor de prestigieuze Theo d’Or, een prijs die ze tweemaal in de wacht sleepte. Elsie is ook vaak op het witte doek te zien in films van o.a. Mijke de Jong. Voor haar rol in Tussenstand ontving ze een Gouden Kalf voor beste actrice. Dit seizoen is Elsie te zien in Wachten op Godot en Het Balkon.

Elsie de brauw

Toneelspeler

170FE343-4E68-4F86-97EB-1F45CFA17978_1_2

Nanette Edens (1969) is sinds haar afstuderen in 1994 aan de Arnhemse Toneelschool actief als toneelactrice. Ze heeft samengewerkt met diverse theatermakers en gezelschappen zoals Het Nationale Theater en Het Zuidelijk Toneel. Haar veelzijdig talent werd in 2010 bekroond met de Colombina, een prestigieuze VSCD-toneelprijs, voor haar rol als Weduwe Edens in "Amora" bij Het Zuidelijk Toneel. Naast acteren, draagt Nanette haar passie voor theater over door les te geven bij o.a. Theateropleiding De Trap in Amsterdam. Dit seizoen in Nanette bij Altstadt te zien in de voorstelling Stille Zonde.

nanette edens

Toneelspeler

CD765C1E-BCFC-4834-8A98-C219B1629072_1_105_c.jpeg

Niki is een Nederlandse actrice, ze studeerde in 2016 af van de Toneelschool Arnhem. Daarna was ze meermaals te zien in producties van de Veenfabriek en was ze werkzaam bij Schauspielhaus Bochum. In 2018 werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in de film ‘T'Padashtun’. Dit seizoen is Niki bij Altstadt te zien in Het Balkon.

Niki verkaar

Toneelspeler

8AF98BB7-12A9-4522-A0E5-FD774DBE0C15.jpeg

Vasilis (1971) verhuisde zo'n 15 jaar geleden van Griekenland naar Nederland. Als decor- en lichtontwerper werkt hij over de hele wereld: van Iran tot Zuid-Amerika. In Nederland werkte hij o.a. bij de Toneelschuur en Het Nationale Toneel. De afgelopen jaren gaat Vasilis steeds vaker zijn ‘boekje te buiten’ en werkt hij ook mee als theatermaker en regisseur. Om zich hierin verder te verdiepen volgde Vasilis de post-gradute opleing regie op de Toneelacademie Maastricht. ‘Vasilis inmiddels vast onderdeel van het team. Dit jaar maakt hij bij Altstadt de voorstelling 'Stille Zonde', waarhij zowel de regie als de vormgeving verzorgd.

vasilis apostolatos

Regisseur

©LAUPMAN-_DSC0334_edited.jpg

Philippe (1985) is acteur, cultureel ondernemer, theatermaker. Sinds zijn afstuderen aan de Acteerschool Rotterdam richtte hij in verschillende samenwerkingsverbanden Theatercafé Mooi Weer & Zo, de Toneelschool Rotterdam en de Toneelgarage Rotterdam op. Philippe staat al sinds zijn derde levensjaar op het Rotterdamse toneel. Bij het Altstadt Ensemble ontplooit Philippe zich als theatermaker en vaste vormgever, hetgeen resulteert in een eigen stijl en manier van omgaan met de ruimte die zo kenmerkend is voor Altstadt Ensemble. Dit seizoen is hij als vormgever en/of (co) regisseur verbonden aan Delirium, Wachten op Godot en Het Balkon.

Philippe lemaire

Vormgever / Regisseur

BALKON FOTO 6.jpg

Bert is een vooraanstaande Nederlandse acteur en toneeldocent. Met prijzen zoals de Louis d'Or en samenwerkingen met gerenommeerde gezelschappen zoals Toneelgroep Amsterdam, Hollandia, NT Gent en Wunderbaum wordt hij erkend als een essentiële figuur binnen het Nederlandse en Europese theater. Tevens is hij speldocent op de Toneelacademie Maastricht. Dit seizoen is Bert bij Altstadt te zien in Het Balkon.

Bert luppes

Toneelspeler

_edited.jpg

Ilse Lubberhuizen studeerde in 2022 af van de Toneelschool Rotterdam. Sinds haar afstuderen werkte ze als actrice bij o.a. Me and Society en bij 'de Toneelgarage Rotterdam', een nieuwe Rotterdamse toneelgroep die voorstellingen maakt en speelt o.l.v. Frans Strijards. Bij Altstadt Rotterdam was ze tijdens haar studie al te zien in de co-producties 'Jelinek' en 'Open Huwelijk'. Dit seizoen is ze te zien in Het Balkon.

Ilse lubberhuizen

Toneelspeler

9D269BB0-66FC-423D-BE2B-042FB1346869.jpeg

Rohan is een Nederlandse acteur en rapper bekend van o.a. Disney Jonge Garde, Kelseyislelijk, Verborgen Verhalen en Forever. Om zich verder te ontwikkelen begon Rohan in 2019 zijn opleiding op de Toneelschool Rotterdam. Afgelopen seizoen liep hij stage bij Altstadt Ensemble in de voorstelling 'Ridders' in regie van Johan Simons. Dit jaar is Rohan bij Altstadt te zien in 'Het Balkon' en in 'De Aardappelkelder' (co-productie met de Toneelschool Rotterdam).

Rohan sukhraj

Toneelspeler / stagiar

Maurice_Sand_-_Arlecchina_by_Maurice_San

Marjet Moorman studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt zij als theatermaker, schrijver en docent. Marjet schrijft en maakt voornamelijk voorstellingen vanuit de belevingswereld van jongeren. Door een uitgebreide dialoog te voeren met de doelgroep ontstaan voorstellingen die nauw aansluiten bij haar publiek. Met theatermaker Nina Sondagh richtte Marjet Girls in woods op. Een nieuwe theatergroep die producties maakt voor jongeren en jongvolwassenen. Girls in Woods zet vrouwelijk perspectief centraal en werkt aan nieuw repertoire waarin jonge vrouwen voluit vertegenwoordigd zijn. Naast haar werk als theatermaker werkt Marjet als schrijver en geeft ze workshops storytelling vanuit Buro ROOD en de Storytellingfabriek. Dit jaar wordt bij Altstadt de door haar geschreven tekst 'Stille Zonde' ten tonele gebracht.

marjet moorman

Schrijver

215A5B7E-E27A-4A60-85BE-1797F031FED4_1_201_a.jpeg

Jordy Vogelzang, geboren in 1991, rondde in 2017 zijn opleiding af aan de Amsterdamse Toneelschool met 'De Vier Laatste Dingen', een eigen werk onder leiding van Johan Simons. Zijn talent werd erkend met een nominatie voor de Guido de Moorprijs tijdens zijn stage bij 'Jeanne d'Arc', geregisseerd door Theu Boermans bij Het Nationale Theater. Met Babette Engels vormde hij het duo Studio Danish Blue, dat in 2018/2019 de prestigieuze 3PackageDeal van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst won. Samenwerkingen met vooraanstaande huizen zoals Frascati Amsterdam, Theater Rotterdam en Schauspielhaus Bochum leidden tot meerdere succesvolle producties. Na de succesvolle samenwerking in 'Wachten op Godot' eind 2022, werd Jordy vaste onderdeel van het Altstadt Ensemble. Dit seizoen is hij te zien in producties 'Delirium', 'Wachten op Godot', 'Het Balkon', 'De Aardappelkelder' (een co-productie met de Toneelschool Rotterdam), 'Experimenteren met Wortel', en 'Stille Zonde'.

jordy vogelzang

Toneelspeler

PORTRET JOHAN (2)_edited.jpg

Johan (1946) is een Nederlands theater- en operaregisseur en theaterintendant. Hij leidde de theatergroepen Hollandia, ZT Hollandia en NTGent. Tot 2015 was hij artistiek leider van de Münchner Kammerspiele. In 2015-2017 gaf hij leiding aan de Ruhrtriennale, een kunstfestival in het Ruhrgebied. Sinds seizoen 2018 is hij intendant van het Schauspielhauses in Bochum. Samen met zijn vrouw, actrice Elsie de Brauw, werkte Johan de afgelopen jaren vaak ‘onder de radar’ en in kleine producties samen met jonge theatermakers en acteurs in Rotterdam. Vanuit daar leerde Johan ook acteurs Délano van den Berg en Philippe Lemaire kennen. Met de succesvolle productie van Wachten op Godot werd de samenwerking voortgezet en voegde Johan zich als vaste regisseur bij Altstadt Ensemble.

johan simons

Regisseur

2B841A3A-2E66-497B-8DC6-B5D9D68BD4F8_1_201_a_edited_edited.jpg

Felix, studeerde in 2015 af van de Mime Opleiding Amsterdam. Hij viel direct op met de Its-Acteursprijs en werkte met topgezelschappen als Nicole Beutler Projects en Noord Nederlands Toneel. Voor zijn rol in "Weg Met Eddy Bellegueule" kreeg hij in 2021 een Louis D’Or-nominatie. Dat jaar won "8:Metamorphosis", waarin hij acteerde, de VSCD Mimeprijs en de ‘Music Theatre Now’ competitie. Felix' herhaalde samenwerkingen met Eline Arbo onderstrepen zijn talent in de Nederlandse theaterwereld. Dit seizoen is Felix bij Altstadt te zien in de voorstelling 'Stille Zonde'.

felix schellekens

Toneelspeler

7A64ABC9-3DA9-4940-81B1-2392E157F521_DSC7351.jpeg

Kadir groeide op in Rotterdam West en studeerde in 2022 af als acteur aan de Toneelschool Rotterdam. Tijdens zijn opleiding werkte hij o.a. met Bart Kiene, Chris Nietvelt, Frans Strijards, Saskia Temmink en Bambi Uden en ontwikkelde hij zich als komisch talent. Sinds 2022 is Kadir ook werkzaam bij Stichting Me & Society. Met die organisatie gaat hij scholen langs om d.m.v. toneel taboes onder jongeren bespreekbaar te maken. Tevens maakt hij onderdeel uit van de nieuwe Rotterdamse Toneelgroep ‘de Toneelgarage’ waar hij voorstellingen speelt o.l.v. Frans Strijards. Dit seizoen is Kadir bij te zien in Wachten op Godot en Het Balkon.

kadir akbulut morina

Toneelspeler

©LAUPMAN-_DSC0330.jpeg

Marijke (1990) studeerde in 2013 af als regisseur van de Toneelacademie Maastricht. Na haar afstuderen werkte ze als zelfstandig regisseur en was ze werkzaam als regieassistent bij o.a. bij Orkater en het Delamar Theater. Binnen Altstadt Rotterdam is Marijke werkzaam als regisseur en coördineert Marijke de organisatie. Daarbij is ze in het bijzonder verantwoordelijk voor de theaterprogrammering en produceren van de eigen voorstellingen van Altstadt Rotterdam. Dit seizoen is ze als (co)regisseur verbonden aan Het Balkon en Delirium.

Marijke de kerf

Producent / Regisseur

Maurice_Sand_-_Costume_and_theatre_chara

Koen is een belangrijke dramaturg in het Europese theaterlandschap. Hij was hoofd dramaturgie bij NTGent en Münchner Kammerspiele onder Johan Simons. Zijn uitgebreide portfolio omvat voorts samenwerkingen met gerenommeerde theaters zoals het Burgtheater, ITA en Schauspielhaus Bochum, evenals impactvolle bewerkingen van teksten van auteurs als Houellebecq, Roth en Zweig. Dit seizoen maakt Koen bij Altstadt de bewerking van het stuk 'Het Balkon' en zal hiervoor ook de dramaturgische begeleiding verzorgen.

Koen tachelet

Dramaturg

72463A3B-2637-478D-A9E0-A2A8D4259B24_1_105_c.jpeg

Jean Pierre Nshimyumuremyi (1994) maakte in 2022 zijn entree in de toneelwereld na zijn afstuderen aan de Toneelschool Rotterdam. Bij Altstadt speelde hij eerder o.a. mee in 'Jelinek', 'Open Huwelijk' en in seizoen 22/23 in "Ridders" onder regie van Johan Simons. Op televisie en streaming platforms heeft Jean Pierre ook zijn sporen verdiend met rollen in "Flikken Rotterdam" (2023), "Mocro Maffia" (2023), en als Fidelio in "Spangas" (2019). In het theater was hij o.a. afgelopen zomer te zien in 'De Kersentuin' in regie van Guido Kleene. Dit theaterseizoen schittert hij op het Oerol festival in "bergen verzetten" van theater Rast. Bij Altstadt keert hij dit jaar terug in de productie Het Balkon. Ook neemt hij deel aan het project "LOOF", in samenwerking met de Toneelschool Rotterdam en Johanna's Bos Theater Festival.

Jean pierre Nshimyumuremyi

Toneelspeler

5C451A47-F96D-4B13-8B3F-67401F0C4109.jpeg

Luca Turenhout studeert dit jaar af van de Toneelschool Rotterdam. Sinds 2023 is ze aangesloten bij het nieuwe Rotterdamse gezelschap 'de Toneelgarage Rotterdam', waar ze voorstellingen speelt o.l.v. Frans Strijards. Dit jaar is ze bij Altstadt te zien in 'Het Balkon' en in 'De Aardappelkelder' (een co-productie van de Toneelschool Rotterdam, in regie van Johan Doesburg).

luca turenhout

Toneelspeler / stagiar

bottom of page